Benodigdheden kaasfondue:
Een fonduepan (caquelon). Zij is gemaakt van aardewerk, geëmailleerd, gietijzer of staal. De klaargemaakte fondue zet men op een rechaud met spiritusbrander met regelbare vlam.
Voor het beste resultaat: De kaas op tijd uit de koelkast halen zodat deze op kamertemperatuur is. Pers knoflookteentjes in de fonduepan. Giet de wijn erin en verwarm hem op de kookplaat. Laat de wijn tegen de kook aankomen. Voeg nu citroensap toe vóór u de geraspte kaas in de wijn doet. Zo wordt het mensgel van kaas en wijn mooi homogeen.
Verwarm het geheel weer tegen de kook aan, terwijl u goed roert met een houten lepel. Zodra de fondue mooi smeuïig is, voegt u het glaasje Kirsch er aan toe waarin de maizena is opgelost. Weer de fondue tegen de kook aan verwarmen. Kruid de fondue naar smaak met geraspte nootmuskaat en peper uit de molen.
Als na het koken de fondue te dun of niet goed gebonden is, bind hem dan bij met maïzena opgelost in witte wijn.
• Oud stokbrood is het lekkerst bij kaasfondue.
• Beetgare bloemkool/broccoli-roosjes laten zich graag in de fondue onderdompelen.
• Gedroogd fruit, zoals ananasstukjes is een verrassende smaakcombinatie.
• De crouton is de knapperige korst die zich op de bodem van de pan vormt als de fondue opraakt.
Giet er een beetje Kirsch over en steek deze aan. Verdeel deze lekkernij onder de aanwezigen.