Verschil tussen carmenere en merlot
In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was merlot misschien wel de topper onder de chileense wijnen. Halverwege de jaren negentig ontdekten Franse wijnspecialisten echter dat een groot deel van de merlot-aanplant in de Chileense wijngaarden in werkelijkheid carmenère was.

De Carmenère-druif is, zoals de meeste van de bekende druivenrassen, afkomstig uit Frankrijk.
Na de phylloxeraramp van rond 1870, waardoor de meeste wijnproducerende landen werden getroffen, werd de voor diverse ziekten gevoelige carmenère niet meer in Frankrijk aangeplant. Je kunt gerust spreken van een kleine sensatie toen de carmenère in Chili herontdekt werd. Die was daar meer dan een eeuw voor merlot aangezien. Vreemd eigenlijk, want het ene ras is later rijp dan het andere, de bladeren van merlot en carmenère zijn duidelijk verschillend van vorm, en ook de vorm van de druiventrossen is anders. Hoe dan ook, de Chilenen zijn nog altijd bezig met het 'scheiden' van beide rassen. Dikke kans dat een chileense merlotwijn, thans nog een deel carmenère bevat. Inmiddels is laatstgenoemde min of meer Chili's nationale druif geworden, zoals de malbec dat is voor Argentinië.